Inledning


Att kliva ombord på m/y Escape är att kliva nästan 100 år tillbaka i tiden då båtar som m/y Escape byggdes åt herrar med gott om pengar och som kunde konsten att njuta av tillvaron! Båtarna skulle vara vackra och sjödugliga – man skulle glida fram i vår undersköna skärgård i goda vänners sällskap och njuta av naturupplevelser och förstås – god mat och dryck! Bara det bästa var gott nog!

M/y Escape är troligtvis ritad av ingenjör C G Pettersson – den för alla träbåtsentusiaster mest kända båtkonstruktören! Hon är byggd år 1932, är c:a 11.80 m lång, mäter 2.65 m där hon är som bredast och väger c:a 4 ton. Hon är byggd av furu och mahogny med ett däck av oregon-pine. Motorn – en Volvo Penta B-20 – är på c:a 110 hk och hon har en marschfart på 9,5 knop men kan (i nödfall) komma upp i c:a 14 knop..

Trots m/y Escapes aktningsvärda ålder är hon i utomordentligt gott skick vad gäller sjödugligheten. Invändigt återstår en del smärre renoveringsarbeten. Framför allt försöker vi att återställa henne som vi tror att hon en gång har sett ut för att hon åter ska bli så vacker och värdig som C G Pettersson hade tänkt! Och som alltid med träbåtar är det ett aldrig sinande underhållsarbete! För oss har det blivit en livsstil där hela firman deltar med samma glöd och glädje!

Extra roligt blir det när andra vill dela denna glädje och eskapism, denna Escape, med oss – kliva tillbaka i tiden, där inget stress förekom, där allting fick ta sin tid… Livet är ett äventyr och med m/y Escape och vår unika skärgård blir det ett extra vackert äventyr!!HistorikEscape lär ha beställts av en Ingenjör Johansson , ägare av Johanssons Rostfria AB i Bromma 1931 och levererades på våren 1932. Hon skall ha ritats av C. G. Pettersson och vilket varv som byggde henne är okänt. Escape:s öden är okända fram till slutet av 1940-talet då den första noteringen om ägarbyte finns. Då köptes hon av estländaren Willy Trojgott och hon var då utrustad med en 12-cylindrig Packardmotor med vars hjälp hon kunde komma upp i aktningsvärda 18 knop. Willy Trojgott satte tak på styrhytten och ändrade också vindrutorna så att hon fick det utseende hon har idag. Hennes namn lär då ha varit Gittan.

1979 köptes Escape av Olle Åhlfeldt som monterade den Volvo B20-motor som än idag är Escape:s drivkälla. Samma år eller möjligtvis året efter såldes hon till Tommy Larsson som 1983 sålde henne vidare till Sven Eriksson. Sven Eriksson döpte om henne till Miljana efter sin fru Milja. Han renoverade även för- och akterdäck.

1990 köptes Escape av Johan Söderling och Göran Fors och 1993 bytte hon ägare igen då hon köptes av Lars-Erik Fredborg och fick ny hemmahamn i Oxelösund. Lars-Erik Fredborg bytte bland annat ut hela akterspegeln för vilket arbete han 1994 erhöll Antheaklockan, Svenska VeteranBåtsFöreningens förtjänsttecken.

1999 köptes hon av nuvarande ägare som gav henne namnet Escape och som med stor varsamhet fortsätter att renovera henne såväl inombords som i skrov, däck och överbyggnad.

Pettersson

”mannen som satte svenska folket i sjön”


Carl Gustaf Pettersson – mer känd som C G Pettersson – har förmodligen ritat fler unika båtar än någon annan båtkonstruktör.

Han föddes på Tenö i Stockholms skärgård 1876 och redan från början var hans huvudintresse sjön. Han blev tidigt intresserad av den nyligen introducerade motorbåtssporten och redan i unga år konstruerade och byggde han egna motordrivna båtar. Hans vurm för motorbåtar hindrade emellertid honom inte från att också intressera sig för isjaktssegling på vintern och segling på somrarna. Sin första motorbåt – Vikingen – deltog han med i Kielregattan år 1904 och där fick denna mycket uppmärksamhet och C G förstod efter detta vartåt hans håg stod.

C G har konstruerat bortåt 2.000 båtar av alla de slag: passbåtar, segelbåtar, tankers, rundtursbåtar, lustjakter m.m. För C G fanns det inga gränser för vad han vågade ge sig på inom området båtar. Det han är mest känd för och som också för all framtid kommer att bära hans namn, är den klassiska ”PETTERSSON-BÅTEN”, en långsmal, lättdriven och sjövärdig motorbåt i olika längder från c:a 7 meter upp till över 20 meter. Än idag seglar många Petterssonbåtar i våra skärgårdar och på våra insjöar med stolta skeppare och glada och lyckliga besättningar och fortfarande händer det att någon entusiast beställer eller själv bygger en Petterssonbåt. ”Pettersonaren” kommer förmodligen aldrig att dö.

C G Pettersson blev 76 år.Charter

M/Y Escape kan hyras för endagsturer i Stockholms Skärgård.
”Halv-salongen”, som kan nyttjas öppen, under ett kapelltak eller med helt kapell uppe, rymmer upp till 8 personer sittande runt det generösa bordet. Escape är utrustad med ett väl fungerande pentry med kylskåp. Härifrån kan serveras allt från kaffe med punsch – en typisk ”Pettersonsk” förplägnad – till tvårätters middag med vin och dessert. Båten är ytterst lämplig att bjuda utländska gäster på en skärgårdsupplevelse de aldrig kommer att glömma!

Ett förslag på endagstur med M/Y Escape: 1. Kl 10.00 Avgång från Stavsnäs Vinterhamn. Vid utläggning bjuds kaffe med punsch på Pettersonskt vis. 2. Kl 12.00 Ankomst till Sandhamn. Kort promenad till Sandhamns Värdshus för Skärgårds- lunch. 3. Kl 14.00 Avgång från Sandhamn. Färden går söderut genom vår vackra ytterskärgård förbi Bullerö, Långviksskär, Biskopsö – därefter genom innerskärgården, förbi Dalarö, kanske genom Uvösund och tillbaka mot Stavsnäs. Eventuellt görs strandhugg under resans gång på lämpligt ställe, kanhända för allmänt bad. Under resan kan förplägnad severas efter önskemål. 4. Kl 19.00 Ankomst till Stavsnäs. Debarkering.

Antalet gäster kan vara från 1 till 8. Eventuellt kan underhållning i form av till exempel en trubadur arrangeras.

Begär offert!Kontakta oss:

E-mail: jan.ubbe@spray.se

Telefon: 08-571 434 54

Mobil: 070-582 48 40

Läs eller skriv i min gästbok!

Tack för besöket!